Huyghe – Delirium Tremens
De toespeling op roze olifanten en de naamkeuze berusten niet op toeval. Met een bijzonder karakter is de unieke smaak het resultaat van drievoudige fermentatie en het gebruik van drie verschillende giststammen. Zoete biscuit-moutruggengraat, ondersteund door aangename warmte en kruiden, eindigt goed rond, bloemig en droog.
Friesisches Brauhaus zu Jever – Jever
Vlakbij de grens met Nederland, nabij Groningen, ligt het Duitse Jever. Een klein stadje dat vooral bekend staat om het Jever Pilsener dat er al ruim 80 jaar wordt gebrouwen door het Friesisches Brauhaus zu Jever. Naast een rijke brouwtraditie en de nieuwste technologieën beschikt de brouwerij naar eigen zeggen eveneens over ‘das Fingerspitzengefühl’. En wie een Jever bier heeft geproefd weet precies wat daarmee bedoeld wordt. Op en top kwaliteit!
Noord Duits pilsener
Juist het pilsener bier heeft enorm geprofiteerd van de bierrevolutie die over de wereld golft: de waardering voor dit, misschien wel het moeilijkst te brouwen, biertype is fors toegenomen. Ook pils komt in vele verschijningen, van de enigszins moutige Tsjechische versies tot knisperend gehopte exemplaren uit Noord-Duitsland. Van die laatste is Jever een schoolvoorbeeld: de hopgift is dusdanig fors dat je de hopbelletjes bijna tussen je tanden kunt voelen. Het geeft het toch al verfrissende biertype een extra oppeppend effect: het voelt ‘droog’ in de mond.
Hop en hop
Een groot verschil met bijvoorbeeld de mateloos populaire India Pale Ale bieren schuilt in de gebruikte hop. IPA wordt vooral met aromatische hopsoorten gebrouwen, die een overwegend fruitig karakter aan het aroma geven, en soms bijna verdovend werken op de tong. Pilsener gebruikt vooral zogenoemde bitterhop soorten: deze zorgen vooral voor de bewaarbaarheid en de prettige tinteling die je in de wangen, op de tong en aan je gehemelte voelt. Misschien dat Jever wel het meest gedurfd gehopte pilsener ter wereld is!
Frontaal – I’ve Got Friends #4
Bronckhorster Brewing – Barrel Aged Serie No. 32
Bronckhorster Brewing – Curiosit? #2
Central Waters – Brewer’s Reserve: Pecan Kringle Stout
Hudson Valley Brewery – Amulet
Sint Bernardus – Abt 12
St.Bernardus Abt 12 heeft een zeer fruitig aroma, afkomstig van onze eigen specifieke gist. Het zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afdronk. Het bier laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak en perfecte evenwicht tussen bitter en zoet. Een Abt drinken is met volle teugen van het leven genieten.
Door zijn smaakvolle karakter kan de Abt 12 zijn mannetje staan tegenover een waaier aan rijke vleesgerechten en wild bereidingen, zoals bijvoorbeeld stoverij en konijn. Blauwe kaas, bijvoorbeeld Roquefort, vormen ook een ‘perfect match’ met de Abt 12. En vergeet niet om hem te combineren met chocolade, voor een onverwachte maar zeer geslaagde combinatie.
Abbaye Notre-Dame de Saint-R?my – Trappistes Rochefort 10
Omer Vander Ghinste – Omer Brut Nature
Brut Nature is een koperkleurig ‘Brut Style’ bier. Het gebruik van wilde gist (Brettanomyces) zorgt voor een aangenaam droog en “levendig” bier met een laag suikergehalte. Het bier evolueert in de fles en kan tot minimaal 5 jaar bewaard worden.
Door het gebruik van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 hopsoorten extra naar voren. Het resultaat is een droog, zacht, bitter bier met een fijne nasmaak.
De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisen een brouwproces van minimum 3 maanden.