2
Aantal personen
Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Ingrediënten
- 500gr kruimige aardappelen
- 500gr zuurkool
- Roomboter
- Zuurkoolspek
- Jeneverbessen
- Peper en zout
- Kookroom
- Spekjes
- Rozijntjes
Recept
Om te beginnen zetten we de aardappelen op in ruim water met genoeg zout en de (gevacumeerde) zuurkoolspek en de jeneverbessen. Een stuk of 10 is meer dan genoeg om smaak af te geven. Tip van Jos, doe de jeneverbessen in een theezakje, dat scheelt een hoop vissen bij het afgieten.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een "dirty mash", oftewel een stamppot met ongeschilde aardappelen. Dit geeft een mooie aardse smaak aan de stamppot. Zaak is dan wel om de aardappelen van te voren goed te wassen... In een koekenpan gaan we de spekjes uitbakken. Als deze mooi krokant zijn, doen we ruim de roomboter erbij op laag vuur. Het is zaak dat de roomboter smelt, maar niet kleurt.
Als de aardappelen goed gaar zijn, giet je deze af. Gooi het water niet weg, maar laat het spek hierin staan om mooi warm te houden. Stamp de aardappelen fijn en voeg hier de spekjes met de boter aan toe samen met een flinke scheut kookroom om een lekkere grove puree te maken. Tijd om de zuurkool en rozijnen toe te voegen en goed te roeren in een pan op laag vuur. Op smaak brengen met peper en zout en de zuurkoolspek in mooie plakken snijden.