Varkensrollade met pruimen en bosbessen
Ingrediënten
- Voorbereiding: 1 dag
- Voorbereidingstijd: 60 minuten
- Kooktijd: 90 minuten
Ingrediënten
- 750 gram Varkensprocureur
- 250 gram gedroogde pruimen zonder pit
- Doosje bosbessen
- 200 ml druivensap
- 1 citroen (geraspt)
- 50 gram geroosterde Hazelnoten
- Bakje Tijm
- Bakje Rozemarijn
- Rollade Netje
Recept
De avond van te voren beginnen we met het voorbereiden van de vulling van de varkensrollade. De gedroogde pruimen mogen een nachtje wellen in de druivensap.
Op de dag zelf snijd je de procureur in plakken van ongeveer 1cm dik. Deze leg je strak tegen elkaar aan op vershoudfolie en breng je ruim op smaak met peper en zout.
Nu gaan we de vulling maken! De pruimen mogen grof gehakt worden en een kom gedaan worden. Gooi het vocht niet weg! Hierbij doe je het doosje bosbessen en de rasp van 1 citroen. Dit mag goed gemengd worden. De bosbessen mogen hierbij best gekneusd worden. Dit mengsel breng je op smaak met gehakte thijm en rozemarijn.
De dicht tegen elkaar aan gelegde plakken procureur gaan we nu insmeren met het pruimen mengsel. Wees niet zuinig! De geroosterde hazelnoten moeten gecrusht worden. Mocht je geen keukenmachine hebben, kan dit ook makkelijk tussen een snijplank en de onderkant van een grote pan. Beetje kracht zetten en klaar is kees. De hazelnoten mogen over de procureur en pruimen mengsel verdeeld worden.
Nu begint het "moeilijke" gedeelte. Hulp van een tweede persoon kan geen kwaad. Met hulp van de vershoudfolie is het de bedoeling dat de procureur strak opgerold wordt en in het rollade netje wordt gedaan. Vooral bij dat laatste is het handig als iemand anders deze voor je open houdt. De buitenkant van de varkensrollade mag ook ruim op smaak gebracht worden met peper en zout.
In een ruime braadpan brengen we roomboter op temperatuur. Roomboter! Geen gezonde olie of ander alternatief zoals croma. Roomboter! In de roomboter bak je de rollade mooi bruin en deze blus je af met het vocht van de pruimen. Deksel op de pan en terwijl je de varkensrollade regelmatig draait, gaar je deze totdat je een kerntemperatuur van minstens 70°C hebt bereikt.
Het perfecte bier bij dit vlees
Het resultaat is een mooi nostalgisch gerecht met een fris fruitige twist. De verwarmende smaken van het varkensvlees met de thijm, rozemarijn en de hazelnoten zorgen voor een mooi contrast tegenover het zure bier, terwijl de vulling van pruimen en bosbessen met de rasp van citroen perfect aanhaken bij het fruitige karakter van het bier.